Urine test voor pancreaskanker een stap dichterbij – Medical News Today

Urine test voor pancreaskanker een stap dichterbij - Medical News TodayUrine test voor pancreaskanker een stap dichterbij

Een nieuwe studie laat zien hoe onderzoekers een biomarker voor pancreaskanker in de urine van patiënten hebben blootgelegd, de weg vrijmaakt voor een low-cost, niet-invasieve test die de ziekte kan diagnostiseren in een vroeg stadium.

Dit jaar zullen ongeveer 48.960 mensen in de VS worden gediagnosticeerd met pancreaskanker. en meer dan 40.000 mensen zullen sterven aan de ziekte.


Net als bij andere vormen van kanker. hoe eerder een patiënt wordt gediagnosticeerd met pancreaskanker, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling. Echter, vroege diagnose van de ziekte is ongebruikelijk, met ongeveer 80% van de patiënten worden gediagnosticeerd in latere stadia.

Vroege alvleesklier kanker niet vaak aanwezig symptomen; het optreden van symptomen betekent meestal de ziekte verspreiden. Bovendien, de symptomen van pancreaskanker – die buik of rugpijn omvatten. gewichtsverlies en problemen met de spijsvertering – kan worden verkeerd gediagnosticeerd als chronische pancreatitis. die presenteert vergelijkbare symptomen.

Als zodanig is er een behoefte aan tests die de ziekte vroeg detecteren en onderscheiden van chronische pancreatitis en Dr. Crnogorac-Jurcevic en collega’s dat hun onderzoek kan de deur om dat te openen.

Vroeg stadium alvleesklierkanker gediagnosticeerd met meer dan 90% nauwkeurigheid

De onderzoekers analyseerden 192 urinemonsters uit patiënten met pancreaskanker, naast 92 monsters van patiënten met chronische pancreatitis en 87 monsters van gezonde individuen.

Voor verdere validatie, het team onderzocht ook 117 extra monsters van patiënten met andere goedaardige en kwaadaardige lever en galblaas omstandigheden.

Het team geïdentificeerd rond 1500 eiwitten in de urine monsters. Drie van deze – LYVE1, REG1A en TFF1 – bleken tegen aanzienlijk hogere niveaus in de urine van patiënten met pancreaskanker, vergeleken met de monsters van gezonde individuen.

Patiënten met chronische pancreatitis hadden echter veel lagere niveaus van drie eiwitten in de urine dan patiënten met pancreaskanker.

De combinatie van alle drie eiwitten voor het vormen "robuuste paneel," vond het team dat ze in staat waren om fase 1 en 2 pancreaskanker uit urine van patiënten met meer dan 90% nauwkeurigheid te diagnosticeren.

Deze bevindingen, zeggen de onderzoekers, brengt ons dichter in de richting van een low-cost, niet-invasieve test voor de vroege diagnose van alvleesklierkanker. Dr. Crnogorac-Jurcevic voegt hieraan toe:

"We zijn altijd geïnteresseerd geweest om een ​​diagnostische test in de urine te ontwikkelen als het heeft een aantal voordelen ten opzichte van het gebruik van bloed. Het is een inert en veel minder complexe vloeistof dan bloed en kan herhaaldelijk invasief testen.

[. ] Dit is een biomarker panel met een goede specificiteit en sensitiviteit en we zijn hoopvol dat een eenvoudige, goedkope test kan worden ontwikkeld en in klinisch gebruik binnen de komende paar jaar."

De onderzoekers willen hun bevindingen te bevestigen door het uitvoeren van verdere tests op urine monsters van personen met een hoog risico op pancreaskanker, met name die verzameld van vrijwilligers over een periode van 5-10 jaar.

Vorige maand, onderzoekers van de Universiteit van Texas MD Anderson Cancer Center in Houston bleek de ontdekking van een bloed biomarker voor alvleesklierkanker. brengt ons dichter bij een bloedonderzoek voor de vroege diagnose van de aandoening.

Ook u kunt bestellen hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × een =