Neusholte en Paranasal Sinus Cancer Overzicht – Mondelinge, Head and Neck Cancer Center.

Neusholte en Paranasal Sinus Cancer Overzicht - Mondelinge, Head and Neck Cancer Center.

Leer de risicofactoren en waarschuwingsborden van de neusholte en bijholten kanker.

Neusholte en bijholten kankers zijn zeldzame vormen van hoofd-halskanker. Neusholte vormen van kanker van de muceuze cellen voering de binnenkant van de neus. Bijholten kanker kan vormen in elk van de sinussen, waaronder de frontale sinussen (boven de neus in het voorhoofd), zeefbeenholten (in het gebied tussen de ogen en neus), wigvormig sinussen (achter de neus) en maxillaire sinussen (in de wangen aan weerszijden van de neus). Deze kankers komen voor bij ongeveer 2000 mensen per jaar in de Verenigde Staten, en komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

De gebruikelijke leeftijd voor neusholte en bijholten kanker is tussen de 45 en 85. Mensen die werken met hout, textiel, leer, meel, asbest, en metal-plating hebben een hogere kans op het krijgen van neus en bijholten kanker. Roken en overmatig alcoholgebruik ook het risico van deze vormen van kanker te verhogen.

Neusholte en Paranasal Sinus Kanker: wat zijn de symptomen?

Volgens Nader Sadeghi, MD, directeur van hoofd en nek chirurgie aan de George Washington University in Washington, D.C., vele symptomen van de neusholte en bijholten kanker zijn vergelijkbaar met die van de gewone verkoudheid. "Sinus kanker is zeldzaam en de bovenste luchtwegen komen vaak voor, maar als deze symptomen aanhouden of zijn niet gerelateerd aan een infectie, moet u uw arts raadplegen," zegt Dr Sadeghi. Hier is wat te zoeken:

  • Verstopte neus. Verstopte neus die niet verdwijnt na een koude kan een symptoom van neusholte of bijholten kanker. "Persistent nasale obstructie aan één zijde van de neus kan een vroeg symptoom," merkt Sadeghi.
  • Sinus congestie. Aanhoudende sinus hoofdpijn of druk in een sinus gebied kan een vroeg symptoom van sinus kanker. "Een chronische sinus infectie die niet reageert op antibiotica moet een rode vlag te hijsen," zegt Sadeghi.
  • Bloedneus. "Recidiverende bloeden van de ene kant van de neus, vooral als het bloeden is onregelmatig, vaak een teken van sinus kanker," merkt Sadeghi.
  • Verlies van gevoel. Gevoelloosheid of tintelingen in het gezicht of over de tanden kan worden veroorzaakt door sinus kanker en moet altijd worden onderzocht.
  • Zwelling. Zwelling rond het oog of de neus kan een later teken sinus of neusholte kanker. Soms zwelling wordt gezien op het gehemelte.
  • Oogklachten. Dubbel zien, aanhoudende scheuren of bolling van het oog zijn alle ernstige waarschuwingsborden.
  • Brok in de nek. Als neusholte of bijholten kanker is uitgezaaid naar de lymfeklieren in de hals, kan dit het eerste teken zijn.

Neusholte en Paranasal Sinus Cancer: Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld door middel van een biopsie monster van het kankerweefsel en het bekijken onder de microscoop. Als sinus kanker is niet zichtbaar in de neus, kan uw arts nodig om een ​​endoscoop, een dunne buis waarmee de dokter in de sinus en neem een ​​weefselmonster te gebruiken. Andere tests omvatten een CT-scan, een soort röntgenfoto’s draait die vanuit verschillende hoeken, en een MRI, die magneten en radiogolven gebruikt om een ​​gedetailleerd beeld van het lichaam te maken. Deze types van foto’s zijn belangrijk omdat ze artsen kunnen laten zien als de neusholte of sinus kanker is uitgezaaid.

De beste manier om jezelf te beschermen tegen neusholte en bijholten kanker is om de symptomen te leren kennen en te vangen het vroeg. U kunt uw risico door het vermijden van tabaksproducten en zwaar gebruik van alcohol en door het dragen van een beschermend masker als je werkt rond gevaarlijke stofdeeltjes te verlagen.

Ook u kunt bestellen hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien − 6 =