Geavanceerde MRI Methoden voor de beoordeling van chronische leverziekte American Journal of Roentgenology Vol

Geavanceerde MRI Methoden voor de beoordeling van chronische leverziekte American Journal of Roentgenology Vol

C hronic leverziekten omvatten veel verschillende oorzaken, waaronder vooral virale infecties, niet-alcoholische steatohepatitis, alcoholmisbruik, primaire scleroserende cholangitis, primaire hemochromatose, en auto-immuunziekte. Chronische leverziekten kan leiden tot leverfibrose, cirrose, end-stage leverziekte, portal hypertensie, en hepatocellulair carcinoom (HCC) en een belangrijke oorzaak van morbiditeit, mortaliteit vormen, en de kosten van de gezondheidszorg [1]. chronische hepatitis C virus (HCV) infectie en niet-alcoholische steatohepatitis: In de Verenigde Staten, zullen twee nieuwe oorzaken van chronische leverziekte bij deze beoordeling worden besproken.

De prevalentie van niet-alcoholische steatohepatitis is ook sterk toegenomen, als gevolg van de obesitas-epidemie [10. 11]. Het treft naar schatting 90-100000000 (gt; 30%) mensen in de Verenigde Staten [12. 13], met inbegrip van 10% van de kinderen [14 -18]. Met de huidige epidemie van obesitas en diabetes, is niet-alcoholische leververvetting ziekte op grote schaal zal naar verwachting een chronische HCV-infectie inhalen als de belangrijkste indicatie voor levertransplantatie in de komende tien jaar. Niet-alcoholische leververvetting ziekte omvat een spectrum van lever afwijkingen, variërend van lever steatose naar non-alcoholische steatohepatitis [19]. Tot 25% van de patiënten met niet-alcoholische steatohepatitis kunnen ontwikkelen tot ontsteking en leverschade, leidt tot fibrose en cirrose, met het uiteindelijke risico op HCC [20. 21].

Niet-alcoholische steatohepatitis is nauw verbonden met de “metabool syndroom”, een constellatie van factoren die overgewicht, diabetes en insulineresistentie omvat. Zoals getoond in figuur 1. insulineresistentie leidt tot intracellulaire accumulatie van triglyceriden en vetzuren (steatose) [22. 23]. Vetzuren zijn bekend oxidatieve stress die de lever kunnen verwonden, activerende stellaatcellen die verantwoordelijk zijn voor leverbeschadiging en fibrose veroorzaken. Waarom sommige patiënten met steatose ontwikkelen inflammatoire en fibrotische veranderingen, terwijl anderen niet is niet goed begrepen. Dag en James [24] een voorstel voor een “twee-hit” model, hypothese dat steatose is de eerste treffer. Een onbekende vorm van oxidatieve stress (bijvoorbeeld ijzeroverbelasting, infecties, genetische aanleg) vormt de tweede treffer en is noodzakelijk voor progressie tot fibrose. Een vicieuze zichzelf in stand cyclus van steatose, insulineresistentie, en fibrose ontstaat, uiteindelijk leidend tot cirrose [21].

Bekijk grotere versie (14K)

Ook u kunt bestellen hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + vier =