darmpoliepen

topic Overzicht

Wat zijn darmpoliepen?

Darmpoliepen zijn gezwellen in de dikke darm (colon). De oorzaak van de meeste darmpoliepen is niet bekend, maar ze zijn vaak bij volwassenen.

In tijd kunnen sommige poliepen veranderen in darmkanker. Het duurt meestal vele jaren om dat te laten gebeuren.

Wat zijn de symptomen?

U kunt darmpoliepen hebben en het niet weten, omdat ze meestal geen symptomen veroorzaken. Ze zijn meestal te vinden tijdens routinematige screening tests voor darmkanker. Een screening test zoekt tekenen van ziekte wanneer er geen symptomen.

Als poliepen krijgen grote, kunnen ze symptomen veroorzaken. Misschien heeft u bloeden uit uw rectum of een verandering in de stoelgang. Een verandering in de stoelgang omvat diarree, verstopping, naar de wc gaan vaker of minder vaak dan normaal, of een verandering in de manier waarop uw ontlasting eruit ziet.

Hoe worden darmpoliepen gediagnosticeerd?

De meeste poliepen zijn gevonden tijdens tests voor darmkanker. Experts raden routine darmkanker testen voor iedereen tussen de leeftijden van 50 en 75 die een normaal risico op darmkanker heeft. Mensen met een hoger risico, zoals die met een sterke familiegeschiedenis van darmkanker, moet mogelijk eerder worden getest. De tests voor darmkanker zijn:

  • Kruk-tests. In een fecal occult bloedtest (FOBT), een fecal immunochemische-test (FIT), en een kruk DNA-test (SDNA), zijn ontlasting gecontroleerd op tekenen van kanker.
  • Colonoscopie. In deze test de arts een kleine kijkbuis helemaal in uw dikke darm en zoekt poliepen. De arts kan ook uit eventuele poliepen die hij of zij vindt.
  • Flexibele sigmoïdoscopie. Deze test is als een colonoscopie, behalve dat de tubus is korter, zodat de arts alleen kijken naar het laatste deel van de dikke darm. Artsen kunnen tijdens deze test poliepen verwijderen.
  • Computed tomografie colonografie (CTC). Deze test wordt ook wel een virtuele colonoscopie. Een computer en röntgenfoto’s maken een gedetailleerd beeld van de dikke darm te helpen de dokter op zoek naar poliepen.

Artsen adviseren vaak colonoscopie, omdat het laat ze kijken naar het hele dikke darm en verwijder eventuele poliepen vinden ze. Als poliepen tijdens een andere soort test worden gevonden, kunt u nog steeds nodig colonoscopie, zodat de arts kan de poliepen verwijderen.

Wat verhoogt het risico op het krijgen van darmpoliepen?

Je bent meer kans op darmpoliepen hebben als:

  • U ouder bent dan 50.
  • Colon poliepen of darmkanker runs in uw familie.
  • U erfde een bepaald gen dat ervoor zorgt dat je poliepen ontwikkelen. Mensen met dit gen hebben veel meer kans dan anderen om de aard van de poliepen die om te zetten in darmkanker te krijgen.

Hoe worden ze behandeld?

Artsen verwijderen meestal darmpoliepen, omdat sommige van hen kan veranderen in darmkanker. De meeste poliepen worden verwijderd tijdens een colonoscopie. U kan nodig zijn om een ​​operatie te hebben als u een grote poliep.

Nadat u poliepen hebt gehad, heb je een hogere kans op het ontwikkelen van nieuwe poliepen. Als u had poliepen verwijderd, is het belangrijk om vervolgonderzoek te zoeken meer poliepen. Praat met uw arts over hoe vaak je nodig hebt om te worden getest.

Veel gestelde vragen

Ook u kunt bestellen hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + 9 =