Bulten en zwellingen – NHS Choices

Bulten en zwellingen - NHS ChoicesBulten en zwellingen

  Bulten en zwellingen

Invoering

De meeste bulten en zwellingen onder de huid zijn onschadelijk en kunnen alleen worden gelaten. Echter, kunt u uw huisarts als u een nieuwe klontjes of zwelling, zodat de oorzaak kan worden geïdentificeerd ontwikkelen.

Een pijnlijke klontjes of zwelling die plotseling verschijnt over een dag of twee kan worden veroorzaakt door een verwonding of infectie. Het is waarschijnlijk een infectie indien de huid rond de knobbel rood en warm. Uw huisarts kan u adviseren over hoe de zorg voor dit.

Hieronder zijn enkele van de meest voorkomende redenen voor een onverklaarbare klontjes of zwelling onder de huid op de volgende gebieden van het lichaam:

Deze informatie moet je een idee over wat uw klontjes of zwelling zou kunnen geven. Echter niet gebruiken om jezelf te diagnosticeren met een aandoening. Altijd laat dat aan uw arts.

Zwelling in het gezicht of forfaitaire

Een klontjes of zwelling op het gezicht dat niet werd veroorzaakt door een verwonding is waarschijnlijk een van de volgende zijn:

  de bof  – Een virale infectie die vooral bij kinderen voorkomt en veroorzaakt zwelling van de klieren aan de kant van het gezicht een allergische reactie – bijvoorbeeld pinda’s, die zwelling in de diepere lagen van de huid (oedeem)  een  abces  – Dat veroorzaakt dat de kant van de mond te zwellen

 • een speekselklier steen  – Deze formulieren als de chemische stoffen in het speeksel kristalliseren en blokkeren de doorstroming van het speeksel van een speekselklier in de buurt van de kaak, waardoor pijn en zwelling rond de kaak

Klik op de links hierboven voor meer informatie over deze voorwaarden.

Brok in de nek of keel

  opgezwollen klieren  – Meestal een teken van een infectie, zoals een verkoudheid of de ziekte van Pfeiffer; de klieren hebben de neiging om naar beneden gaan als je herstellen

 • een cyste – een onschadelijke vloeistof gevulde knobbel die op zijn eigen kunnen verdwijnen zonder behandeling (het zal voelen als een erwt en roll onder de huid als je erop drukt) een  acrochordon  – Een onschuldig, knobbelige wratachtige groei die hangt af van de huid en kan alleen worden gelaten een  kropgezwel  – Een abnormale zwelling van de schildklier in de hals wordt afgezien veroorzaakt te vormen in de keel  

Klik op de links hierboven voor meer informatie over deze voorwaarden.

Knobbeltje in de borst

Borst brokken komen vaak voor en hebben verschillende oorzaken. Terwijl de meeste borst brokken zijn niet borstkanker. ongebruikelijke wijzigingen in de borsten worden gecontroleerd door een huisarts zo spoedig mogelijk.

Veelvoorkomende oorzaken van borststukken omvatten:

  mastitis  – Pijnlijke, gezwollen borstweefsel die soms wordt veroorzaakt door een infectie 

 • vergroot melkkanalen
 • een niet-kankerachtige groei (Fibroadenoma)
 • een cyste  – Een ongevaarlijke vloeistof gevulde forfaitaire een  lipoom  – Een onschuldige vette brok  een  acrochordon  – Een onschuldig, wratachtige groei vaak te vinden onder de borst


Lump rond de liesstreek

Veelvoorkomende oorzaken van een knobbel of knobbels in de liesstreek zijn onder meer:

 • een cyste  – Een ongevaarlijke vloeistof gevulde forfaitaire opgezwollen klieren  – Meestal een teken van een infectie, zoals een verkoudheid of de ziekte van Pfeiffer; de klieren hebben de neiging om naar beneden gaan als je herstellen een hernia  – Wanneer de binnenkant van het lichaam, zoals een deel van de darm, duwt door een zwakte in de spier of omringende weefselwand
 • een vergrote ader – Bekend als een saphena spataderkousen, die wordt veroorzaakt door een defecte klep in de ader (de forfaitaire verdwijnt vaak wanneer je liggen)
 • genitale wratten  – Kleine, vlezige gezwellen veroorzaakt door een seksueel overdraagbare aandoening (soa)

Klik op de links hierboven voor meer informatie over deze voorwaarden.

Klontjes of zwelling in de zaadbal

De meeste testis knobbeltjes zijn onschadelijk en zijn niet kwaadaardig. Minder dan 4 in 100 (4%) van testiculaire brokken blijken testiculaire kanker.

Een klontjes of zwelling in de zaadbal is het meest waarschijnlijk een van de volgende zijn:

 • gezwollen en vergrote aderen in het scrotum (varicoceles)
 • zwelling veroorzaakt door een ophoping van vloeistof rond de zaadbal (waterbreuk)
 • een cyste in de bijbal (de lange, opgerolde slang achter de testikels)

Brok rond de anus (onderaan)

Anale zwellingen of knobbeltjes gewoonlijk een van de volgende:

  een  aambei (stapel) – Een gezwollen bloedvat die buiten de anus kan hangen  een  acrochordon  – Een onschuldige groei die hangt van de huid en lijkt op een wrat een abces – Een pijnlijke collectie van pus

 • een rectale prolaps – Waar een deel van het rectum (het einde van de darm) steekt uit de anus
 • genitale wratten  – Kleine, vlezige gezwellen veroorzaakt door een seksueel overdraagbare aandoening (soa)

Bult op de hand, pols of vinger

Een bult op de hand, pols of vinger is waarschijnlijk een ganglion. Dit is een soort cyste die vormen rond de gewrichten en pezen.

Een ganglion wordt meestal aan de achterzijde van de pols. Het bestaat uit een dikke gelei-achtige vloeistof en voelt als een gladde, zachte klomp onder de huid.

Het is niet duidelijk waarom klieren te vormen, maar ze kunnen worden gerelateerd aan veroudering of schade aan het gewricht of pees.

Als het ganglion veroorzaakt geen pijn of ongemak kan worden gelaten en kunnen zonder behandeling verdwijnen. Anders moet u hebben het verwijderd.

Soms kleine ruwe brokken genoemd wratten te ontwikkelen op de handen. Wratten worden veroorzaakt door een infectie met humaan papillomavirus (HPV) en zijn zeer besmettelijk. Echter, ze zijn meestal onschuldig en opruimen zonder behandeling.

Bult op de schouder, rug, borst of arm

Een bult op de schouder, rug, borst of arm is het meest waarschijnlijk een lipoom of een cyste te zijn.

Een lipoom is een zachte, vette brok die groeit onder de huid. Het is vrij gebruikelijk, ongevaarlijk en kan meestal met rust gelaten worden. Als u op een lipoom moet zacht aanvoelen en "opgezwollen" aanraken. Het kan variëren van de grootte van een erwt tot enkele centimeters breed.

Een cyste is een zak onder de huid die vloeistof bevat, meestal pus. Het kan een beetje als een lipoom kijken, maar ligt dicht bij de oppervlakte van de huid (lipomen zijn dieper onder de huid). Cysten zijn stevig aanvoelt. Een cyste kunnen verdwijnen zonder behandeling of u kan nodig zijn om het te laten leeglopen.

Brok in de oksel

Een knobbel in de oksel waarschijnlijk een gezwollen lymfeklier zijn. vooral als je ook het gevoel onwel en hebben andere tekenen van een infectie. De klieren in de oksel kan zwellen om meer dan enkele centimeters in reactie op infectie of ziekte. Gezwollen klieren meestal naar beneden gaan als je herstellen.

Het is ongewoon voor een brok in de oksel van een lymfoom (kanker van de lymfeklieren), maar u moet uw huisarts of de forfaitaire niet naar beneden te gaan.

Een kleine, knobbelige brok in je oksel, dat hangt af van de huid als een wrat is waarschijnlijk een skin tag. De huid tags groeien, waar de huid wrijft tegen de huid of kleding, dat is waarom ze vaak gezien onder de arm. Ze zijn zeer vaak en onschadelijk, en kan alleen worden gelaten.

Wanneer moet u uw huisarts te zien

Raadpleeg uw huisarts als u een groei of zwelling op je lichaam te ontwikkelen. Zij kunnen het onderzoeken en bevestigen wat het is en wat de oorzaak is.

Als uw huisarts onzeker is, kunnen zij adviseren dat u een echo of een biopsie. Chirurgie kan nodig zijn om bepaalde vormen van klomp te verwijderen.

In dit geval zal uw arts willen uitsluiten van andere vormen van vaste, zoals een sarcoom (een zeer zeldzame vorm van weke delen kanker). U kunt meer lezen over de verschillende soorten weke delen sarcoom van de Cancer Research UK website te lezen.

Ook u kunt bestellen hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × vijf =