Bloedonderzoek heeft potentieel om alvleesklierkanker vroege vangen

Bloedonderzoek heeft potentieel om alvleesklierkanker vroege vangenBloedonderzoek heeft potentieel om alvleesklierkanker vroege vangen

Alvleesklierkanker konden worden geïdentificeerd in een vroeg stadium met een test die zoekt naar genetisch materiaal in het bloed, volgens voorlopige onderzoek uit Denemarken.

In de studie, de onderzoekers gezocht naar kleine stukjes genetisch materiaal genaamd microRNA in het bloed van patiënten die al gediagnosticeerd met alvleesklierkanker. en in gezonde mensen. Onderzoekers ontdekten dat bepaalde combinaties van microRNAs of microRNA "handtekeningen," kan enigszins onderscheiden mensen met en zonder kanker.

Er zijn echter veel meer onderzoek nodig om te bepalen of de test erg handig voor de vroege opsporing van pancreaskanker zijn. aldus de onderzoekers. Omdat patiënten in de studie had al pancreaskanker, het is niet bekend of de test voldoende nauwkeurig opsporen van kanker in een vroeg stadium, voordat deze is gediagnosticeerd is. En testen had een hoge vals-positieven, hetgeen betekent dat de test onterecht veel gezonde patiënten met kanker. [10 Do’s en Don’ts om uw risico op kanker te verminderen]

Nog steeds, mensen met symptomen en een positief testresultaat kan een CT-scan voor verdere analyse ondergaan, aldus de onderzoekers.

"De test kan daarbij helpen [ons] diagnostiseren meer patiënten met pancreaskanker, sommige in een vroeg stadium, en dus potentieel om het aantal patiënten die worden geopereerd en eventueel genezen van pancreaskanker verhogen," de onderzoekers van Herlev Hospital in Kopenhagen schreef in het 22 januari nummer van het Journal of the American Medical Association .

Bloedonderzoek voor kanker?

Alvleesklierkanker heeft een lage overlevingskans; 75 procent van de patiënten sterft minder dan een jaar na de diagnose, en 94 procent sterft binnen vijf jaar, op basis van de alvleesklier- Action Network (PCAN), een organisatie die pleit voor pancreaskanker onderzoek. Vaak is de kanker niet gevonden tot de late stadia, wanneer het zich heeft verspreid naar andere delen van het lichaam.

Het is ook moeilijk om nuttige biopsieën van weefsel bij patiënten verdacht van de ziekte te verkrijgen, zodat een niet-invasieve bloedtest voor pancreaskanker "zou zeer waardevol zijn," aldus de onderzoekers.

De nieuwe studie bij 409 patiënten met alvleesklierkanker, 312 gezonde mensen en 25 mensen met chronische pancreatitis. of ontsteking van de alvleesklier vaak veroorzaakt door alcoholmisbruik. Mensen met chronische pancreatitis werden opgenomen in het onderzoek of de test kan onderscheiden pancreaskanker en andere ziekten van hetzelfde orgaan.

Identificeerden de onderzoekers twee "panelen," of combinaties van miRNA (waaronder vier en microRNA 10, respectievelijk), die potentieel voor de diagnose alvleesklierkanker was.

De twee panelen correct geïdentificeerd ongeveer 85 procent van de patiënten met pancreaskanker als drager van de ziekte. De proef alleen correct geïdentificeerd 29 procent van de patiënten met chronische pancreatitis en 50 procent van gezonde mensen niet met alvleesklierkanker.

zwakke vermogen van de test om uit te sluiten alvleesklierkanker bij gezonde mensen verbeterd wanneer de onderzoekers toegevoegd informatie over een andere marker voor pancreaskanker, genaamd serum kanker antigeen 19-9 (CA19-9). Deze markering wordt verhoogd in ongeveer 80 procent van de mensen met alvleesklierkanker. Op zichzelf geen van microRNA panelen waren beter dan CA19-9 bij het identificeren van patiënten met pancreaskanker.

Toekomstig onderzoek

Toekomstig onderzoek moet worden onderzocht of de hoge vals-positieve tarief gezien met deze test heeft het potentieel schadelijk zijn, aldus de onderzoekers.

Veel van de gezonde mensen in de studie waren jonger dan degenen met alvleesklierkanker, waarvan de resultaten kunnen beïnvloeden, zoals de vergrijzing waarschijnlijk de aanwezigheid van microRNAs in het bloed, Donald Buchsbaum, van de Universiteit van Alabama, Birmingham beïnvloedt, en Dr. Carlo Croce, van de Ohio State University, Columbus, schreef in een begeleidend redactioneel de studie.

"Gezien de sombere prognose voor patiënten met pancreaskanker, is het belangrijk dat nieuwe diagnostische benaderingen, zoals gebruikt in deze studie, worden gezocht," Buchsbaum en Croce schreef. "Evenwel extra rigoureus onderzoek noodzakelijk zijn om steun en breiden deze interessante bevindingen" ze zeiden.

Ook u kunt bestellen hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × vijf =