Alvleesklier Darmkanker – Nu @ NEJM Now @ NEJM

Alvleesklier Darmkanker - Nu @ NEJM Now @ NEJMalvleesklier Darmkanker

Geplaatst door Sara Fazio • 12 september 2014

Kanker van de alvleesklier is overwegend adenocarcinoom en het gaat om het activeren van KRAS-mutaties in de grote meerderheid van de gevallen. Chirurgische resectie kan effectief zijn bij gelokaliseerde ziekte; combinatie chemotherapie biedt een aantal palliatie in gevorderde ziekte. Een nieuwe review artikel over dit onderwerp komt uit Massachusetts General Hospital David Ryan, Theodore Hong en Nabeel Bardeesy.

Pancreas ductaal adenocarcinoom is de meest dodelijke voorkomende vorm van kanker, omdat het meestal gediagnosticeerd in een vergevorderd stadium en is bestand tegen therapie.

klinische Pearls

• Beschrijf de epidemiologie van pancreas adenocarcinoom.

Pancreas adenocarcinoom wordt zelden gediagnosticeerd bij personen jonger dan 40 jaar, en de gemiddelde leeftijd bij diagnose is 71 jaar. Worldwide, de incidentie van alle soorten pancreaskanker (85% waarvan adenocarcinomen) varieert van 1 tot 10 gevallen per 100.000 personen, doorgaans hoger in ontwikkelde landen en bij mannen en is de laatste 30 jaar ten opzichte van het stabiel incidentie van andere gebruikelijke vaste tumoren. Het is de achtste belangrijkste doodsoorzaak door kanker bij mannen en de negende belangrijkste doodsoorzaak door kanker bij vrouwen wereldwijd. In de Verenigde Staten dit jaar, wordt pancreaskanker zal naar verwachting ontwikkelen 46.000 mensen en 40.000 mensen worden verwacht om te sterven uit. Hoewel geschat wordt dat 5 tot 10% van pancreaskankers een erfelijke component is de genetische basis van familiale aggregatie niet geïdentificeerd in de meeste gevallen.

• Wat is de meest voorkomende oncogene mutatie in de alvleesklier adenocarcinoom?

Eén van de kenmerkende eigenschappen van pancreas adenocarcinoom omvat een zeer hoog percentage van activerende mutaties in KRAS (gt; 90%). Aangezien de meest voorkomende oncogene mutatie in pancreas adenocarcinoom, is KRAS activatie grondig onderzocht voor zijn bijdrage aan de groei van tumorigene kankers vastgesteld. Verschillende studies hebben aangetoond dat de KRAS mutatie een marker van een slechte prognose bij zowel patiënten met operabele tumoren en die met inoperabele tumoren. Functionele studies hebben aangetoond dat KRAS is van cruciaal belang voor de aanhoudende groei van geavanceerde pancreas adenocarcinoom.


Morning Report Vragen

Q: Welke klinische kenmerken zijn geassocieerd met pancreaskanker, en wat de eerste diagnostische tests zijn het belangrijkst?

EEN: Ongeveer 60 tot 70% van pancreaskankers zijn gelegen in de kop van de pancreas, en 20 tot 25% zijn in het lichaam en de staart van de pancreas. De presentatie van symptomen gerelateerd aan de locatie. Patiënten met pancreaskanker meestal aanwezig met buikpijn, gewichtsverlies, asthenie en anorexie. Geelzucht een gemeenschappelijke manifestatie van tumoren in het hoofd van de pancreas. Diabetes is aanwezig in ten minste 50% van de patiënten met pancreaskanker. Zodra een pancreatische massa gedetecteerd, abdominale computertomografie zowel arteriële en veneuze fase is gewoonlijk voldoende om de eerste fase en behandeling. Pancreaskanker metastasizes voornamelijk de lever, buik en longen. Een biopsie van de alvleesklier massa wordt meestal uitgevoerd door middel van endoscopische echografie. Hoewel de tumormarkers carcino-antigeen (CEA) en koolhydraat antigeen 19-9 (CA19-9) noch gevoeligheid en specificiteit voor gebruik in screening pancreaskanker detecteren, indien verhoogde zijn zij bruikbaar bij het volgen van patiënten met ziekte.

Q: Wat is de prognose van pancreaskanker, en welke behandeling opties beschikbaar voor de vroege stadia van de ziekte zijn?

EEN: Meer dan 90% van de patiënten die een diagnose alvleesklierkanker ontvangen sterven aan de ziekte. Ongeveer 70% van deze patiënten sterven aan een uitgebreide metastatische ziekte; de overige 30% hebben gemetastaseerde ziekte beperkt op het moment van de dood, maar velen van hen hebben omvangrijke primaire tumoren. Chirurgische resectie is de enige potentieel curatieve therapie voor alvleesklierkanker. Een pancreaticoduodenectomie (de Whipple procedure) is nodig om tumoren te verwijderen in het hoofd en de nek van de alvleesklier. Slechts 15-20% van de patiënten wordt geacht kandidaten voor chirurgische resectie, en veel van deze patiënten blijken microscopisch positieve marges op het moment van operatie. Adjuvante therapie omvat systemische therapie het risico van metastasen op afstand en chemoradiotherapie verminderen de kans op falen locoregionale verminderen. Een aantal studies is gebleken dat 6 maanden chemotherapie met gemcitabine of fluorouracil ten opzichte van observatie, verbetert de algehele overleving. Hoewel er een duidelijke consensus omtrent de waarde van adjuvante chemotherapie, de rol van adjuvante radiotherapie is controversieel. Twee Europese studies toonden geen voordeel van adjuvante radiotherapie.

Ook u kunt bestellen hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien − 4 =