Alvleesklier Darmkanker Imaging Overzicht, radiografie, computertomografie

Alvleesklier Darmkanker Imaging Overzicht, radiografie, computertomografie

Overzicht

Tumoren ontstaan ​​door pancreatische leidingen (99%) of uit acinaire cellen (1%). Meer dan 90% van pancreaskankers verschijnen in het late stadium van de ziekte; deze waarneming benadrukt de rol van de radiologie in vroege opsporing en bepaling van resectabiliteit van de tumor. De rol van diagnostische beeldvorming is de tumor en de relatie omringende vasculatuur tonen en de resultaten bepalen de mogelijkheid curatieve resectie.

De diagnose alvleesklierkanker zelden in een vroeg stadium. Dit is een van de belangrijkste redenen voor het niet een behandeling bij de meeste patiënten bereiken.

Zie ook Pancreatic Darmkanker Imaging: Wat u moet weten. Kritiek Beelden slideshow, voor meer informatie over de imaging studies te gebruiken om te identificeren en deze ziekte te evalueren.

Gewenste onderzoek

Er is veel discussie over de sensitiviteit en specificiteit van beeldvormende onderzoeken in de diagnose en de enscenering van pancreascarcinoom.

Multisection computertomografie (CT) scan wordt algemeen aanvaard om de eerste regel van het onderzoek bij een patiënt met een vermoedelijke pancreaskanker zijn. De beste beeldvormende techniek wordt bepaald door de plaatselijke beschikbaarheid en expertise, maar dit zal bijna altijd spiraal CT (idealiter multisection CT) zijn. De redenen voor deze voorkeur omvatten de brede beschikbaarheid, snelheid, dunne secties, optimale versterking, hoge ruimtelijke resolutie, en consistent goede afbeeldingen.

Als de patiënt klinisch geelzucht en als biliaire ductale dilatatie wordt gedemonstreerd op echografisch (US) onderzoek, endoscopische retrograde cholangiopancreatografie (ERCP) het volgende onderzoek naar keuze met het oog op een drainage procedure. ERCP demonstreert betrouwbaar het punt van obstructie. [3]


US is vaak de eerste test bij symptomatische patiënten. US wordt gebruikt voor diagnose in plaats van het opvoeren, maar levermetastasen en ascites kan worden gezien. Belangrijke technische verbeteringen in US opgetreden. Het kan worden gebruikt voor het oplossen van problemen bij magere patiënten. Portale veneuze betrokkenheid kan duidelijker op sonograms dan op CT en / of MRI-beelden, en lever laesies kunnen worden gekarakteriseerd als cystic of vast.

Magnetic Resonance Imaging (MRI) is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd, en het blijft evolueren. Vergelijkende studies met CT en MRI bleek dat de detectie en beoordeling van resectabiliteit soortgelijke met beide modaliteiten zijn. [4] MRI langer duurt, kost meer, is complexer, en wordt beperkt door artefacten. De huidige rol van MRI is waarschijnlijk het oplossen van problemen. Dat is als de massa niet aantoonbaar met CT en echografie, kan MRI worden gebruikt om de alvleesklier obstructieve geelzucht evalueren. MRI is ook nuttig bij het beoordelen en karakteriseren van de lever laesies bij patiënten met alvleesklierkanker.

In de opsporing en enscenering van kleine tumoren, endoscopische US (EUS) kan betrouwbaar zijn wanneer het wordt uitgevoerd door ervaren imagers. Eerdere studies hebben een hogere gevoeligheid en specificiteit EUS dan bij andere modaliteiten aangetoond, maar deze resultaten weerspiegelen waarschijnlijk het gebruik van suboptimale CT en MR technieken. Er zijn aanwijzingen dat EUS is vergelijkbaar met CT in de diagnostiek en de enscenering van alvleesklierkanker. EUS vereist speciale endoscopische vaardigheden en expertise, en het is wereldwijd minder gemakkelijk beschikbaar.

-EUS geleide fijne naald aspiratie (FNA) is veilig en effectief, in het bijzonder voor de pancreas hoofd massa. EUS-geleide FNA heeft sensitiviteit en specificiteit gelijk aan die van CT-geleide FNA cytologie (FNAC).

Kamisawa c.s. vonden dat diffusie-gewogen MRI (DWI) kan worden gebruikt voor auto-immune pancreatitis (AIP) aan alvleesklierkanker onderscheiden. In een studie van 13 patiënten met AIP en 40 patiënten met pancreaskanker werden pancreatische kankers gedetecteerd als hoge signaalintensiteit gebieden, die diffuus zijn, solitair of meerdere patiënten met AIP, maar solitair in patiënten met pancreaskanker. Alvleesklierkanker hadden vaker een nodulaire vorm, terwijl AIP vaker had een langwerpige vorm. Schijnbare diffusiecoëfficiënt (ADC) waarden waren in AIP aanzienlijk lager dan bij alvleesklierkanker en optimale ADC afkapwaarde van 1,075 x 10-3 mm2 / s kunnen worden gebruikt om AIP onderscheiden van alvleesklierkanker. [5]

In een studie van Zaheer et al, bevindingen gevonden om nuttig zijn voor de diagnose van AIP zijn, versus pancreas adenocarcinoom (PA), waren diffuse uitbreiding, parenchymale atrofie, en de afwezigheid van alvleesklierbuis dilatatie en focale massa. Bevindingen nuttig voor de diagnose van PA waren focal massa en pancreas ductaal dilatatie. De auteurs merkten op dat foute diagnose van PA bij patiënten met AIP was door focale massa alvleesklierbuis dilatatie en pancreas atrofie, terwijl misdiagnosis van AIP bij patiënten met PA was door het ontbreken van atrofie, aanwezigheid van diffuse uitbreiding en peripancreatic halogeen. [6]

Volgens een studie van Takakura et al, DWI en multidetector-row CT bleken equivalent in het onderscheiden van alvleesklierkanker in hoog-risico patiënten met de belangrijkste pancreas duct dilatatie te zijn. De nauwkeurigheid met DWI was 84% ​​ten opzichte van 86% in deze kleine studiegroep. Het gebruik van gecombineerde MR cholangiopancreatogrpahy en DWI mogen de auteurs een hoog-risico populatie tumoren vast te stellen en op te sporen zonder contrastmiddel. [7]

Beperkingen van technieken

De detectie van een massa op beeldvorming is specifiek en 5-15% van alvleesklier- resecties tonen benigne pathologie.

Transabdominal US (TAUS) heeft een relatief slechte gevoeligheid, en de resultaten zijn niet bevredigend voor de beoordeling in ongeveer 20% van de patiënten als gevolg van een slechte akoestische venster te wijten aan de darm gas.

Multisection CT moet eerst worden gebruikt bij de detectie van pancreas adenocarcinoom. Wanneer CT bevindingen negatief zijn, moeten MRI of EUS worden toegepast voor detectie en voor de beoordeling van resectabiliteit. Hoewel conventionele angiografie is verouderd in het primair enscenering, is het af en toe nodig om peripancreatic vaartuigen aan de hand voor de operatie. Modern multislice CT-scanners zijn in staat om een ​​uitstekende voorstelling van arteriële en veneuze takken. De rol van MR-angiografie (MRA) bij de beoordeling van de mesenteriale vaten voorafgaand aan de operatie is niet stevig gevestigd, hoewel sommige bemoedigende resultaten van het onderzoek worden gerapporteerd.

Ook u kunt bestellen hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 + 4 =